keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Puolivälissä mennään!

Tässä on tulossa suklaalla kuorrutettuja kahvipapuja
Toinen viikko Belgiassa on jo hyvää vauhtia käynnissä. Työpäivät ovat menneet mukavan rattoisasti ja tekemistä riittää, mikä on hyvä. Päivät aloitetaan yleensä edellisen päivän praliinimuottien tyhjentämisellä ja praliinit laitetaan esille myymälään tai pakataan laatikoihin odottamaan myyntiä. Tämän jälkeen muotit puhdistetaan suklaasta raapalla. Tällä aikaa suklaa on temperoitunut oikean lämpöiseksi koneissa, ja voimme aloittaa uusien praliinien teon. Kristof käy aina aamulla herättyään laittamassa koneet päälle, mutta suklaa on silti käyttökelpoista vasta yhdeksän jälkeen.

Muotteja valaessa tulee olla todella tarkka, että suklaa on juuri oikeanlaista koostumukseltaan, ts. lämpötila on oikea. Puolikkaankin asteen heitto voi aiheuttaa suklaaseen harmaita raitoja tai pilkkuja. Liian lämmin suklaa valuu muoteista liian vauhdikkaasti ulos, jolloin tuloksena on liian ohut kuori. Liian kylmä suklaa puolestaan on jähmeää ja lopputuloksena on liian paksu kuori. Mutta myös valutusajalla on oma vaikutuksensa, mikäli valutusta tapahtuu liian kauana, kuori on ohut. Ja puolestaan liian lyhyt valutusaika tekee kuoresta paksun. Olen saanut muutamaan otteeseen valaa uudestaan tekemiäni muotteja, mikä on kyllä ollut hyvä oppimisen kannalta. Olen täyttänyt praliineita nougat-täytteellä temperointikoneesta, sekä yhden kerran pursottamalla. Praliinien sulkeminen on oikeastaan ollut kaikkein mielekkäintä minulle ja jälki on hyvää. Nyt on vielä onneksi aikaa ottaa haltuun myös muottien valu täydellisesti!

Tryffeleiden dippausta ja kuorrutusta
Alkuviikosta teimme Jellen kanssa erilaisia tryffeleitä. Tryffeleissä käytetään aina samaa voi-suklaaseosta pohjana ja maustetaan usein jollakin liköörillä tai makusiirapilla. Valmis massa pursotetaan pellille halutunlaisiksi muodoiksi ja laitetaan kylmään jähmettymään. Viimeiseksi tryffelit kastetaan suklaassa ja pyöritellään useimmiten värjätyssä valkosuklaarouheessa. Helppoa ja nopeaa, ja mikä tärkeintä, hyvää!

Työpäivät noudattavat aika pitkälti aina samaa kavaa, praliinien maut vain vaihtelevat. Perjantaisin työt lopetetaan jo kolmelta ja alkaa koko paikan armoton siivoaminen. Kaksi tuntia käytetään siihen, että kaikki paikat käydään läpi ja putsataan täydellisesti. Myös jääkaapeista otetaan kaikki hyllyt pois ja pestään niin sisältä kuin ulkoakin. Seiniä myöten paikka puhdistuu, onneksi suhteellisen nopeasti, sillä siivoojia on useampi. Joka perjantai harjoitteluun tulee nuori tyttö työmatoimiston kautta, sekä Kristofin isä Christiaan tulee myös auttamaan jynssäyksessä.

Kaunis Gent

Viikonlopun vietin Lydien ja Christiaanin luona. Sunnuntaina kävimme Gentissä tutustumassa hieman kaupunkiin. Sää on ollut melko sateista ja kylmää, joten kaupunkikierroksemme oli suhteellisen lyhyt. Kaunis kaupunki, jossa on paljon keskiajalta asti säilyneitä kauniita rakennuksia ja linnoja. Muuten viikonloppu menikin lueskellessa ja lenkillä käydessä, illalla hyvää ruokaa ja muutama lasillinen viiniä. Lydie on mieletön kokki ja odotankin jo innolla seuraavaa viikonloppua kun pääsen taas hänen ruokapöytänsä ääreen!






 




1 kommentti: